Të gjithë me sytë nga qielli! A do të mund të shihet "hëna e përgjakur" në Shqipëri javën e ardhshme

Soft

Të gjithë me sytë nga qielli! A do të mund të shihet

Eklipsi i Hënës dhe ngjyra e veçantë e saj do të zbukurojnë qiellin tonë javën që vjen dhe sateliti ynë natyror  do të duket më i madh dhe më i kuq se zakonisht.

Sipas Observatorit Mbretëror Greenëich, eklipsi tjetër i pjesshëm i hënës që mezi shihet nga Britania e Madhe është në nëntor, i ndjekur nga një eklips i hënës totale në 2022.

Hëna e plotë që ndodh në maj njihet si Hëna e Luleve, e quajtur për faktin se lulet priren të lulëzojnë në maj.

Një eklips i hënës totale, si ai që do të jetë i dukshëm në SHBA javën e ardhshme, referohet si një Hënë e Gjakut për shkak të ngjyrës së saj më të kuqërremtë se sa një hënë jo e eklipsuar.

Kur Hëna është e plotë dhe në pikën e saj më të afërt me Tokën në orbitën e saj jo plotësisht rrethore, ajo quhet Super Hënë dhe kur një Super Hënë ndodh së bashku me një eklips është një Hënë Super Gjaku – emri i plotë për këtë hënë është një Super Hëna e Lules së Gjakut.

Pjesa më e madhe e SHBA, njerëzit në Australi, pjesët perëndimore të Amerikës së Jugut dhe Azinë Jug-Lindore do të jenë në gjendje të shohin eklipsin të ndodhë.

Hëna Super Lule do të kthehet në një hije të kuqe për 14 minuta gjatë eklipsit, duke filluar rreth orës 12:18 .

ME TE LEXUARAT