Sa e rrezikshme është për të rinjtë infektimi me koronavirus për herë të dytë?

Soft

Sa e rrezikshme është për të rinjtë infektimi me

Rreth 10% nga 18 deri në 20-vjeçarë të infektuar më parë me koronavirus janë në rrezik për ri-infeksion, sipas një studimi të ri të SHBA. Studimi konfirmon se një infeksion Covid-19 dhe prania pasuese e antitrupave nuk sigurojnë imunitet të plotë natyror për të gjithë, që do të thotë se vaksinimi është gjithashtu i nevojshëm tek këta njerëz për të rritur përgjigjen e tyre imune për të parandaluar një infeksion të ri dhe kështu të zvogëlojë mundësinë e transmetimin e virusit tek të tjerët.

Një studim i rreth 3200 të rinjve, i udhëhequr nga profesori Stuart Silfon i Shkollës Icahn të Malit Sinai në Nju Jork, botuar në revistën The Lancet Respiratory Medicine, tregon se ata që nuk janë infektuar kurrë me koronavirus rrezikojnë ta kapin atë në lidhje me ata që janë tashmë të infektuar, por këta të fundit nuk janë “të pacenueshëm” dhe mund ta kapin përsëri.

“Ndërsa intensifikohet fushata e vaksinimit, është e rëndësishme të mbani mend se të rinjtë mund të ri-infektojnë virusin dhe madje mund ta përhapin atë tek të tjerët. “Imuniteti nuk është i garantuar pas një infeksioni të kaluar dhe vaksinat që sigurojnë mbrojtje shtesë janë akoma të nevojshme për ata që kanë marrë tashmë Covid-19”, tha Dr. Silfon

Rastet e diagnostikuara të riinfeksionit janë relativisht të rralla, megjithëse të padiagnostikuara dhe kryesisht asimptomatike mund të jenë shumë më të zakonshme, veçanërisht për shkak të shfaqjes së mutacioneve dhe varianteve të reja të koronavirusit.

Studimi i ri zbuloi se ata që u infektuan me SARS-CoV-2 për herë të dytë kishin nivele më të ulëta të antitrupave sesa ata që nuk u infektuan përsëri. Është konfirmuar gjithashtu se shumica e ri-infeksioneve (84%) nuk kishin simptoma ose shumë të lehta, dhe asnjë person për herë të dytë me HIV pozitiv nuk kishte nevojë për shtrim në spital. Ngarkesa virale tek njerëzit me ri-infeksion ishte mesatarisht një e dhjeta e atyre që ishin infektuar për herë të parë.

Megjithëse studimi u krye vetëm mbi rekrutët, studiuesit vlerësojnë se rreziku i ri-infektimit do të zbatohet për shumë të rritur të tjerë të rinj, megjithëse shkalla e saktë e ri-infeksionit mund të jetë më e ulët, si në një kamp trajnimi bazë kontakt i ngushtë midis burrave të rinj ka të ngjarë të rrisë mundësinë që i njëjti person të infektohet përsëri, krahasuar me vendet e tjera.

ME TE LEXUARAT