Molla konsiderohet fruti më i shëndetshëm, mund të parandalojë këto sëmundje

Soft

Molla konsiderohet fruti më i shëndetshëm, mund të

Molla është e pasur me lëndë ushqyese. Shpesh mund të gjendet në dietat për humbje peshe, sepse përmban më shumë se 10 për qind të sasisë ditore të fibrave dietike të rekomanduara nga dietologët.

Por mollët nuk na ndihmojnë vetëm të humbim peshë. Këto janë sëmundjet që mund t’i parandaloni nëse hani mollë:

Jeni më pak të rrezikuar nga sëmundja e Parkinsonit

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Fibrat e mollës reduktojnë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit. Njerëzit që hanë ushqime të pasura me fibra marrin një masë të caktuar mbrojtjeje kundër sëmundjes së Parkinsonit.

Kjo sëmundje karakterizohet nga një çrregullim i sistemit nervor qendror, dhe molla përmban flavonoidë – fitokemikale që kanë një efekt antioksidues në sistemin nervor.

Ul rrezikun e diabetit

Gratë që hanë të paktën një mollë në ditë kanë 28 për qind më pak gjasa të zhvillojnë diabetin e tipit 2.

Mollët janë të pasura me fibra dhe antioksidantin anthocianin që shkrin sheqerin në gjak. Antocianina është përgjegjëse për ngjyrat në fruta dhe perime – e kuqe, blu dhe vjollcë.

Ul rrezikun e kancerit

Për shkak të sasisë së pasur të flavonoideve të përmendura tashmë, molla ul rrezikun e kancerit të prostatës dhe mushkërive.

Në lëvozhgën e mollës ka një grusht shtresash të quajtura triterpenoid. Ato mund të parandalojnë ose vrasin qelizat e kancerit, veçanërisht kancerin e mëlçisë, zorrës së trashë dhe gjirit.

Mbron sistemin imunitar

Molla është e pasur me vitaminë C, e cila është e nevojshme për të forcuar sistemin imunitar. Një mollë mesatare ka rreth tetë miligramë vitaminë C, që është 14 për qind e kërkesës ditore.

Me mungesë të vitaminës C, shërohemi më ngadalë nga infeksionet virale, jemi më të prirur ndaj mavijosjes dhe gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve.

Mbron nga sëmundjet e zemrës

Fibra e tretshme në mollë lidhet me yndyrnat në zorrët dhe pektina pengon përthithjen e yndyrave. Kjo ul nivelin e kolesterolit në gjak. Kolesteroli i akumuluar mund të ngushtojë arterien dhe të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut në zemër, duke çuar në sëmundje të arterieve koronare.

Pra, me një mollë mund të forconi edhe zemrën.

ME TE LEXUARAT