Varianti i koronavirusit në Indi alarmon shkencëtarët: Mund t'i bëjë vaksinat më pak efektive

Bota

Varianti i koronavirusit në Indi alarmon shkencëtarët: Mund

Kryeministri anglez ka thënë se qeveria duhet të trajtojë me kujdes shpërthimet e variantit të koronavirusit të variantit indian në Mbretërinë e Bashkuar.

Kjo  vjen ndërsa Shëndeti Publik në Angli (PHE) tha se një version i tij ishte kthyer në një "variant shqetësimi".

B.1.617.2 duket se po përhapet më shpejt sesa dy nëntipet e tjera të identifikuars të variantit indian.

Shkencëtarët besojnë se është të paktën aq i transmetueshëm sa varianti i parë i zbuluar në Kent vitin e kaluar.

Boris Johnson tha se qeveria duhet të mendojë "me shumë kujdes" për reagimin e shëndetit publik.

PHE tha se aktualisht kishte "prova të pamjaftueshme" për të treguar se variantet e zbuluara kohët e fundit në Indi shkaktojnë sëmundje më të rënda ose i bëjnë vaksinat aktuale më pak efektive.

Shkencëtarët tani po kryejnë testime laboratorike për të kuptuar më mirë ndikimin e mutacioneve në sjelljen e virusit.

Variant shqetësimi

Viruset mutohen gjatë gjithë kohës, duke prodhuar versione të ndryshme të vetvetes. Shumica e këtyre mutacioneve janë të parëndësishme - dhe disa madje mund ta bëjnë virusin më pak të rrezikshëm - por të tjerët mund ta bëjnë atë më ngjitës dhe më të vështirë për tu vaksinuar.

Varianti origjinal i Indisë - i njohur zyrtarisht si B.1.617 - u zbulua për herë të parë në tetor.

ME TE LEXUARAT